Contextual Fit

Analysis & Design of Adding on

The objective of the project was to design an addition to an existing structure. This was done by analyzing the systems of the original structure while looking at the location and landscape of the structure. The addition was being designed for the Smith House which was designed by Richard Meier back in 1965 and built on the Long Island Sound.

Narrative:

Sam Bridges is an architect being contracted to renovate the The Smith's House . The Family living there is planning to get in better shape and they want to have an exercise room built. The Family also wants to have more space for family gatherings and entertainment. So, they also asked to have a family room and a formal area added.  The parents also wanted to have a larger bedroom with a bathroom inside, so they asked for a master suite to be built,

MetaNarrative

The new additions to the home will extend the floor plans of the house. There will be a deck added as well as a circulation to the circular spine. The rooms will be place horizontally with doors going into the hallway.

HEIRARCHY

 1. Exercise Room

Sorting of Space

Group:

Family Room

Out Door

Exercise Room

Individual:

Master bathroom

Master Bedroom

Private:

Bathroom

Master Bedroom

Public:

Family Room

Outdoor

Exercise Room

Loud

Family Room

Outdoor

Exercise Room

Quiet:

Bathroom

Master bedroom

Contextual Analysis

Original Floor Plan and Analysis

Conceptual design in 3D

Contextual Ideas

Preliminary Design

Final Design

Animation

Floor Plans

Lower Floor

Entry Floor

Upper Floor

Sections 2-D

Back of the House

Front of the House

Elevations 2-D

3D Sections

Exterior 3D

3D interior